Home

 

Over Dolf

 

Nieuws

 

Prijzen

 

Contact

 

Buitenland

 

Vrienden

   

 

In de loop van de tijd heb ik meer dan 100 boeken geschreven. Die liggen natuurlijk niet allemaal meer in de winkel. Wil je zien hoe ze allemaal heten? Klik hier.De boeken die hieronder staan zijn van de laatste jaren. Je kunt ze kopen in de winkel of op internet.

 

       
   

 

Nu eindelijk weer eens voor volwassenen: mijn herinneringen aan schrijvers.

 

 

 

 

Lang geleden begon ik met het schrijven van korte stukjes en interviews voor de krant. Die interviews brachten me overal en nergens, en bij diverse auteurs thuis. In deze bijzondere uitgave beschrijft ik mijn talloze ontmoetingen met bekende en minder bekende schrijvers van Nederlandse literatuur en geef ik een inkijkje in de literaire kringen van de jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Indirect schets ik daarmee ook mijn eigen portret – dat van een jongeman die móést schrijven.

   
             

 

 

 

       
   

 

Nog een boek met illustraties van Charlotte Dematons.

 

 

 

 

 

Dit boek is voor iedereen die soms woedend de kamer uit stormt. Voor iedereen die verliefd is. Voor iedereen die ineens weet: morgen maak ik het uit. Voor iedereen die droomt van op reis gaan met slechts een rugzak op je rug, ver weg van alles en iedereen – en vooral van je ouders die alles zo zeker weten. Voor iedereen die zich voelt alsof hij van een andere planeet komt…

   
             

 

 

Mijn derde boek met Charlotte Dematons, een boek over een jongen vlak na de oorlog.

 

 

 

Soms dacht ik: iedereen kan het aan me zien. Die jongen met dat stomme brilletje op zijn neus en die nette kleren aan, die is niet normaal hoor.

1947. Victor weet het al heel lang: hij houdt van jongens. Hij durft er met niemand over te praten. Niet met zijn vader en moeder, niet met meester Maas en helemaal niet met zijn klasgenoten. Totdat een meisje uit zijn klas verliefd op hem wordt…

Met tekeningen van Charlotte Dematons
Uitgever: Leopold
ISBN 9789025878238

 

Recentie? Klik hier

Kopen? Klik hier


   
             
   

 

Met Charlotte Dematons maakte ik twee jaar geleden het Kinderboekenweek-geschenk Oorlog en vriendschap.Nu hebben we opnieuw samen een boek gemaakt, een verhaal over een jongen die zijn opa moet missen.

 

 

Vannacht is mijn opa gestorven. Hij ligt aan zijn eigen kant van het bed. Zijn ogen dicht, zijn handen gevouwen boven het dekbed. Zijn mond lacht een beetje, alsof hij het leuk vond om dood te gaan. 
Hij ziet er niet erg dood uit, een beetje alsof hij slaapt. En toch. Ik weet opeens wat ik echt zie: hij droomt niet meer. 

Thomas logeert bij opa en oma wanneer zijn opa plotseling doodgaat. Zomaar, in zijn slaap. Thomas is bang dat hij opa zal vergeten, zijn opa die altijd zulke bijzondere dromen had…
 

 

Met tekeningen van Charlotte Dematons
Uitgever: Leopold
ISBN 9789025876524

Kopen? klik hier

 

 

   
             
   

 

 

 

Bart en Bouke mailen. Ze maken kennis, ze maken ruzie, ze maken lol, maar ze hebben elkaar nog nooit gezien. Wordt dat nog wat? Of niet...................
Bart en Bouke maile. Se meitsje kennis, se meitsje rûzje, se meitsje wille, mar se ha elkoar noch noait sjoen. Wurdt dat noch wat? Of net................
Dolf Verroen en Mindert Wijnstra zijn beide schoolschrijvers. Dolf in het Nederlands en Mindert in het Fries. Vandaar dit boekje!
Dolf Verroen en Mindert Wijnstra binne beide skoalskriuwers. Dolf yn it Nederlânsk en Mindert yn it Frysk. Tegearre binne se twatalich. Dêrom dit boekje!

Met illustraties van Babs Wijnstra

Uitgever Afûk

Kopen? klik hier

 

   
             

 

 

 

En nu naar de basisschool is weer te krijgen!!!

Voor dit boekje volgde ik het ritme van een gewone schooldag: de kring, de hoeken, buiten spelen, muziek, enzovoort. Dagmar Stam maakte er tekeningen bij,

Speciaal voor scholen

Heet nieuwe kleuters op uw school welkom met En nu naar de basisschool. Met dit leuke en leerzame prentenboek geeft u ouders de mogelijkheid om hun peuter voor te bereiden op de eerste schooldag.

 

 

 

Voorin het boek is een speciale pagina waar u de naam van de nieuwe leerling kunt invullen. En nu naar de basisschool is niet alleen een promotie van uw school, u laat ook zien dat u boeken en voorlezen belangrijk vindt.

Het boek is niet te koop in de boekhandel. Het is alleen via de uitgever te krijgen. Bij afname vanaf 20 boeken betaalt u slechts 4,20 per stuk.

Voor de uitgever klik hier

 

 

             
 

 

 

 

 

 

Het kinderbkoekenweek-
geschenk 2016

 

 

 

 

 

Joop begrijpt niet hoe het kan, maar als Kees hem voor het eerst aankijkt, weet hij dat ze vrienden zullen worden. Maar het is oorlog en Joop ontdekt al snel dat weinig dingen voor altijd zijn. Sommige kinderen komen niet meer naar school. De meester geeft geen les meer, want Duitse soldaten hebben het schoolgebouw in beslag genomen. Zelfs thuis is alles anders. Met een onderduiker in huis moet je altijd op je hoede zijn. Als de winter komt, sluipt de honger Joops leven binnen. Gelukkig heeft hij Kees. Maar kan hun vriendschap wel bestaan in een tijd waarin goed en fout op scherp staan?

Van 5 t/m 16 oktober krijg je het gratis als je voor € 10,- kinder-boeken koopt!

Voor de recensie in de NRC klik hier.

 

   
   

 

Op deze foto zit ik naast Alie Denneboom die over haar Joodse onderduiktijd vertelt.
Ze was toen bijna negentig, had geen luide stem meer, maar de kinderen zaten ademloos te luisteren.

 

 

 

   
             
   

 

 

 

 

De afgelopen jaren heb ik mijn herinneringen aan kinderboekenschrijvers opgeschreven.
Voor grote mensen.
Het zijn 22 geschreven portretjes van collega’s geworden.
Ze zijn gebundeld en uitgegeven bij uitgeverij
Boertjens & Kroes.
In de boekwinkel is het te koop
voor € 9.95.

Kopen? Klik hier.

 

   
             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopen? Klik hier

 

 

Dit is Koko, zei papa. Een slaafje voor onze Maria.
Van tante Elisabeth kreeg ik een zweepje.
Het paste net niet in mijn tas. Jammer.

Maria krijgt een slaafje voor haar twaalfde verjaardag. Dat is handig. Slaven moeten doen wat jij zegt. Je kunt ze slaan, verkleden of verkopen.
Maria weet niet beter. Haar leven draait om mooie jurken, theevisites en netjes rechtop zitten - net als dat van haar moeder en haar tantes. 
Waarom zou ze verder kijken dan het luxe leven dat ze gewend is? Alles is toch goed zoals het is?

Indringend kinderboek over racisme dat vragen oproept juist doordat ze voor de hoofdpersonen geen vragen zijn.

Vanaf 10 jaar

Illustraties: Marttijn van der Linden
Uitgever: Leopold
ISBN 978-90-258-6976-2


   
             
   

 

Waar is de kroon?!

 

 

 

De koningin wil de kroon overdragen aan haar zoon.
De prins mag hem alvast bewaren tot hij echt goed past.
Maar als het zover is, is de kroon nergens meer vinden...
Waar is de kroon?!
Een vrolijk verhaal met een knipoog!

Kopen? Klik hier

   
             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn tante Cornelia kan toveren. Je weet nooit wat je van haar kan verwachten. Soms is ze een draak en dan weer een enge spin. Tante Cornelia kan heel lief zijn, maar soms heeft ze zin om iemand te pesten... mijn vader bijvoorbeeld.

Als iemand in nood is, verzint tante Cornelia de gekste dingen om te helpen... en ik moet meedoen! Eén ding is zeker: met zo'n tante hoef ik me nooit te vervelen!

Leeftijd: vanaf 7 jaar
ISBN 9789025861322
Uitgever: Leopold

Recencie lezen? Klik hier

Kopen? Klik hier

 

 

De vader van Pablo en Iris is een vreemde vader. Hij maakt schilderijen die niemand mooi vindt. Hij verliest zijn geld en vergeet in winkels te betalen. Toch zouden de vriendjes van Pablo en Iris graag zo'n vader willen hebben. Lees maar waarom!

In dit boek maak je kennis met 'de andere wereld' van de kunst.

Leeftijd: makkelijk lezen, 9+
ISBN 9789075689778
Uitgever: De Inktvis

Recensie lezen? Klik hier

Kopen? Klik hier

 

 

             
   

 

De prins had bijna alles wat andere mensen niet hebben: een fiets met vierenzestig versnellingen, twaalf motoren, vijf sportauto's en zeven racewagens. Hij had acht renpaarden en een mooi sneeuwwit paard. Dat was zijn lievelingspaard. Hij had geen broertjes of zusjes, maar wel een lieve vader en moeder.

 

Hij leidde een gelukkig leven, tot zijn vader zei: 'Jongen, ik ben oud. Het zal niet lang meer duren of jij moet de kroon van mij overnemen. Maar voor het zo ver is, moet je trouwen.'

De prins wilde zijn fijne leventje helemaal niet opgeven om koning te worden en het land te moeten regeren. Maar toen zijn vader hem erop wees dat de wereld vol prinsessen is, die allemaal willen trouwen, vond de prins het een schitterend avontuur. Zo vertrok de prins, en de een na de andere prinses viel voor hem. Maar zodra de prinsessen hem wat beter leerden kennen, was hun verliefdheid snel voorbij. De prins vond het niet erg, hij wist wel dat alle prinsessen toch wachtten op de prins op het witte paard. Maar na de zoveelste afwijzing begon de prins te twijfelen. Wat nou als niemand, geen enkele prinses, hem wilde hebben?

Leeftijd: vanag 4 jaar
ISBN 9789059651326
Uitgever: Leopold/CPNB

Recensie lezen? Klik hier

Kopen? Klik hier

 

   
             

 

 

 

 

 

Ruben en zijn vrienden zitten in dezelfde klas. Na schooltijd voetballen ze met elkaar. 
Ze zien elkaar bijna elke dag. Ze trappen lol en hebben soms ruzie, maar ze laten elkaar nooit in de steek. 
Na de grote vakantie moeten ze naar een nieuwe school. Ze willen dolgraag weer bij elkaar in de klas komen, maar of dat lukt?
Ruben is bang dat hij slechte cijfers krijgt. Tot er iets gebeurt wat veel erger is dan slechte cijfers. 
Dan blijkt pas hoe fijn het is om goede vrienden te hebben. 

Leeftijd: 10+
ISBN 978 90 258 5734 9
Uitgever: Leopold

Recensie lezen? Klik hier

Kopen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prinsessen die ontevreden, van porselein, gelukkig of kaal zijn. 
Prinsessen met een gouden hart, prinsessen die varkens hoeden, een vreemde vogel liefhebben of helemaal geen prins willen. 
Prinsessen die ruzie maken, hard werken of nooit aangeraakt willen worden. En een paradijstuin waar een prinses treurt om haar vervloekte prins.

Leeftijd: alle leeftijden
Illustraties: Thé Tjong-Khing
ISBN 978 90 258 5632 8
Uitgever: Leopold

Wil je een verhaal lezen? Klik hier

Recensie lezen? Klik hier

Kopen? Klik hier

 

 

 

             

 

 

Roos-Anne ziet tot haar grote verbazing een kunstenaar op tv die dezelfde achternaam heeft als zij. Een naam die bijna nooit voorkomt. Haar moeder is niet getrouwd en wil nooit iets vertellen over haar vader. Zou dit haar opa zijn?
Roos-Anne besluit te mailen. De man die misschien haar opa is, reageert afwijzend. Maar Roos-Anne houdt vol. Langzamerhand ontstaat er een bijzondere vriendschap. Totdat haar moeder erachter komt en haar verbiedt om ooit nog contact met hem op te nemen...

Leeftijd: 13+
Samen met Hanneke de Jong
ISBN 978 90 258 5633 5
Uitgever: Leopold

Recensie? Klik hier

Kopen? Klik hier

 

Maria viert haar 12de verjaardag met en groot feest en mooie geschenken. Haar mooiste cadeau wordt onder een zilveren terrine naar binnen gedragen. Als pappa het deksel ervanaf haalt komt een kleine, donkere jongen tevoorschijn, Maria's eerste eigen slaaf!
Dolf Verroen maakt de lezer deelgenoot van Maria's kinderlijke naieve jonge-meisjes-dromen, en laat tegelijkertijd zien hoe Maria als vanzelfsprekend haar nieuwe bezit slaat en vernedert.

Leeftijd: 9+
illustraties: Veronica Nahmias
SBN: 9789067344517
IUitgever: Guijs

Recensie? Klik hier

Kopen? Klik hier

 

 

             

 

Mijn familie is een bende

 

Jessie en haar ouders leven van wat ze stelen. Dat wordt steeds moeilijker, met al die nieuwe beveiliging. Jessie vindt het meestal leuk en spannend en soms een beetje eng. Toch mist ze iets. Ze heeft geen vrienden en wil eigenlijk het liefst gewoon naar school. Haar moeder vindt dat onzin, wat moet ze daar nou leren? Maar als de politie ontdekt dat Jessie niet naar school gaat, mag ze toch. Haar ouders sturen haar naar een nette kakschool, daar zitten vast veel rijke mensen!

Leeftijd: 9+
Illustraties: Auke Herrema
Omslagontwerp: Marjo Starink
ISBN 978 90 258 5301 3, 2008
Uitgever: Leopold

Recensie? Klik hier

Kopen? Klik hier

 

 

Honderd jaar geleden kon je beter geen straf krijgen. Ze hakten je tenen af en sloegen je billen blauw of het niks was. Tegenwoordig zijn er op school alleen nog maar aardige meesters. Die trekken nooit voor straf je haren uit of draaien je oor er (bijna) af. Hoewel...

Leeftijd: 10+
Illustraties: Auke Herrema
Omslagontwerp: Marjo Starink
ISBN 978 90 258 5004 3, 2007
Uitgever: Leopold

De musical? Klik hier

Kopen? Klik hier

Kopen als Eboek? Klik hier

 

 

De verschrikkelijke schoolmeester

             

 

De verschrikkelijke schooljuffrouw

 

Eindelijk krijgen Tina en Tony weer een juf. Ze verheugen zich erop, want juffies zijn bijna altijd aardig. Hun nieuwe juf ziet er heel lief uit en ze is nog wereldberoemd ook. Ze doet overal mee aan demonstraties tegen de opwarming van de aarde. Haar motto is: kou is goed voor jou. Juf doet midden in de winter de verwarming uit en het raam open.

Leeftijd: 9+
Illustraties: Auke Herrema
Omslagontwerp: Marjo Starink
ISBN 978 90 258 5003 6, 2007

Kopen? Klik hier

 

 

Jasmijn en Bart kunnen het niet geloven: hun broertje Job is dood. Hij rende zomaar de straat op, zijn bal achterna. Job werd aangereden door een auto en was dood... Vanaf 6 jaar.

Leeftijd: 6-9
Illustraties: Marjolein Hund
ISBN: 9789067344326
Uitgever: Olga Kinderboeken

Recensie? Klik hier

Kopen? Klik hier

 

 

 

             

 

 

Ze hadden allemaal wel wat in dat gezin, zeiden de mensen. Moeder kon niet tegen vloeken. Vader kon niet tegen fouten maken. En Pip kon niet toveren. Niet goed, tenminste. En daar kwam allerlei ellende uit voort. Zoals nu. Pip had iets aardigs willen doen. Omdat zijn vader elke dag wel een keer tegen hem zei: " Jij hebt het buskruit ook niet uitgevonden", had hij willen bewijzen dat hij best iets kon. En toen had hij zijn vader omgetoverd in een konijntje.

Leeftijd: 9-12
Illustraties: Auke Herrema
ISBN: 9789067344418
Uitgever: Ger Guijs

Kopen? Klik hier

 

 

Jaap voelt zich alleen. Hij zou heel graag een broer hebben. Zijn vader geeft hem een nieuwe knuffelaap, maar dat was niet de bedoeling!

Leeftijd: 6-9 (AVI-E3)
Illustrator: Nicolle van den Hurk
ISBN: 9789027675293
Uitgever: Zwijsen

Kopen? Klik hier

 

 

             

 

 

Tim leest nog niet zo goed.
Hij schrijft ook niet zo goed.
Maar Tim laat zien wat hij wel kan.
Want Tim is net zo sterk als Roy.
Net zo snel als Wim.
Net zo lief als mama.
En net zo knap als papa.
Of toch niet?

Leeftijd: 6-9
ISBN: 9789089010070
Uitgever: Groen
Verschenen: 2009

Kopen? Klik hier

 

Tom staat voor de spiegel.
Hij trekt zijn mond scheef.
Hij zuigt zijn wangen naar binnen.
Zijn ogen rollen er haast uit.
Je ziet niks. Nóg niet.

Leeftijd: 7+
ISBN 90.276.3984, 1998  
Uitgeverij: Zwijsen

Kopen? Klik hier

 

 

kaft van 'een spetter op de spiegel'

             

 

kaft van 'net echt'

 

Tim heeft een hond. Zo zwart als drop is hij. Tim is dol op hem. Hij heet Lief. En hij is haast altijd lief. Hij likt niet en hij jankt niet. Hij blaft niet en hij bijt niet. Lief is ook niet echt.

Leeftijd: Vanaf 6 jaar

IBN 90.276.4295.8 , 1999  
Uitgeverij: Zwijsen

Kopen? Klik hier

 

Op een nacht werd ik wakker.
Voor mijn bed stond een leeuw.
Ik schrok me een aap,
Maar ik was zo sterk als een leeuw.
Net als Jaap uit dit boek.

Eindelijk een dik, spannend boek
voor als je net kunt lezen.
ISBN: 90 214 3246 3
Uigever: Querido

Kopen? Klik hier

 

 

             
   

 

Het boek hiernaast is al heel lang niet meer te koop. Veel mensen vinden dat jammer, omdat ze het vroeger gelezen hebben en het graag nog eens zouden willen bekijken. Dat kan nu, Klik maar onder het boek hiernaast.

 

 

Klik hier

 

 

 

             
   

 

De volgende boeken liggen niet meer in de winkel. Je kunt wel kijken of je ze nog in de bibliotheek te leen zijn. Dat kan op het Leesplein. Klik hier

 

 

 

Je kunt ook kijken of je ze nog tweedehands kunt krijgen. Dat kan bijvoorbeeld bij bol.com. Klik hier

   
             

 

Kaft van 'Leeuw met lange tanden'

 

Van zon en vrijheid wisten de leeuwen niets. Ze verlangden niet meer naar lekkere hertjes. Elke dag op precies dezelfde tijd kregen ze hun vlees en lagen ze lusteloos met lange tanden te knagen. Elke avond stonden ze op hun tonnetje en zwaaiden ze met hun klauwen. Maar op een avond klonk het brullen van de leeuwen anders dan anders...

Leeftijd: 10+
ISBN 902584717x, 1986
Uitgeverij: Leopold

 

Juf is wel lief. Maar ze is ook een zeur. En ze snapt nooit wat, denkt Els. Els vecht niet met Toon. Dat lijkt maar zo. Toon is haar vriendje. Els geeft hem iets heel moois.

ISBN 90.276.3158.1, 1994  
Uitgeverij: Zwijsen

 

 

kaft van 'Juf doe niet zo suf!'

             

 

kaft van

 
Waar de Familie Schreeuwstra over gaat? Over een schreeuwende familie natuurlijk. Ze schreeuwen altijd, ook als ze niet kwaad zijn. Iedereen in de straat is er al lang aan gewend. Alleen de nieuwe buren blijven het afschuwelijk vinden. Die houden van rust en mooie pianomuziek. En de nieuwe buurjongen? Die zegt bijna nooit wat. Hij wil detective worden, en detectives denken na en praten niet!

Leeftijd: 8+
ISBN 90.258.4744.7, 1989  
Uitgeverij: Leopold
 

In de klas van Kim staat een kooi
met een papegaai. Die heet Ka.
Juf wil graag dat het stil is in de
klas. Maar dat lukt niet altijd. Want
Ka luistert niet zo goed naar Juf.

Leeftijd: 6+
Illustraties: Philip Hopman
AVI 2
ISBN: 90 258 4768 4
Uitgever: Leopold
In de Lijsterserie bij Wolters Noordhoff

 

 

kaft van 'juf doet het in haar broek'

             

 

kaft van 'De liefste poes van de wereld'

 

Dit boek is verboden voor kinderen die niet van poezen houden, want het gaat over de liefste poes van de wereld. Kinderen die wel van poezen houden kunnen het zelf lezen vanaf groep 5. Maar het is ook heel geschikt om voor te lezen. Het verhaal is niet kinderachtig, wel lekker kattig!
Veel plezier met de avonturen van Uilalia!

Leeftijd: 8-10 jaar
Illustraties: Jet Boeke
ISBN 90.258.4737.4, 1988
Uitgeverij: Leopold Holkema

 

 

Klaas is bang voor Benno. Wat een pestkop is dat! En hij is veel groter en sterker dan Klaas. "Nooit laten zien dat je bang bent," zegt opa. Maar opa heeft makkelijk praten. Wat kan Klaas nou tegen Benno doen?

Leeftijd: 7+
ISBN 90.276.3704, 1997  
Uitgeverij: Zwijsen

 

 

kaft van 'Kleine Klaas en de grote vis'

             

 

kaft van 'Saar doe niet zo raar'

 

''Ik ruik grote mensen,'' zegt Daan.
Saar weet hoe ze ruiken: mama naar parfum, papa naar tabak. Maar dat bedoelt Daan niet. ''Doe toch niet zo tuttig,'' zegt hij.
Zo voelt Saar zich vaak. Haar haar is steil en heeft een rare kleur. Leek ze maar op Daan! Die heeft een kuif met kleuren. Hij durft alles en hij mag bijna alles.
Daan is spannend! En Saar? Lees zelf maar.

Getipt door de Kinderjury in 1996.
Leeftijd: vanaf 10 jaar 
ISBN 9025848532, 1995  
Uitgeverij: Leopold

 

 

Je weet hoe kinderen zijn: ze willen altijd wat. Je weet hoe ouders zijn: die willen nooit iets. Dat is ook het geval met de ouders van Katja. Ze willen niet naar het strand. Er moet nog zoveel gebeuren, want de Bosjesmannen komen op bezoek en blijven eten. Met ouders kan heel veel misgaan. Gelukkig is Katja er nog om hen te helpen.

Leeftijd: 9+
ISBN 9025847730, 1993
Uitgeverij: Leopold

 

 

 

 

 

kaft van 'Ouders om op te vreten'

             

 

 

Veel kinderen hebben me al gevraagd: 'Schrijf nou eens over de oorlog.'
Ik weet zelf niet waarom ik het niet eerder heb gedaan, maar plotseling kon ik het. Alles wat ik nog wist heb ik opgeschreven. Over spannende huiszoekingen, enge bombardementen, onderduikers en mensen die werden opgepakt en vermoord.
Als oorlog echt is, word het erger dan een film. Want het overkomt jouzelf en de mensen om je heen

ISBN: 90 258 4752 8
Uitgever: Leopold

 
Wat moet je doen als je niet zo'n grote mond hebt als de anderen, als je jezelf een sukkel vindt - en je wordt verliefd op het mooiste, het leukste, het slimste meisje van de school? En hoe los je je problemen op als je veel te lieve moeder het altijd voor je opneemt? Gelukkig is Sonia ook het áárdigste meisje van de school, maar of Dolf haar krijgt...

Leeftijd: 10+
Getipt door de Kinderjury in 1997
Illustraties: Auke Herrema.
ISBN 9025848524, 1996
Uitgeverij: Leopold
 

 

kaft van 'Verliefd op Sonia'

             

 

 
Kees moet voor een operatie aan zijn blindedarm naar het ziekenhuis. Papa doet er nogal makkelijk over. Maar dan laat Kees hem merken wat zo’n operatie betekent!

Leeftijd: 6-9 (AVI-E5)
Illustraties: The Tjong Khing
ISBN: 9789025846732
Uitgever: Leopold
Getipt door de Nederlandse Kinderjury

 

"Neem Beer maar mee naar school," zegt juf.
Hoe moet dat nou?
Beer is zo oud en vuil.
Hij heeft een gat in zijn buik.
En een poot die lam is.
En is Bas niet te oud voor een beer?

Leeftijd: 6+
ISBN 90.276.3150.6, 1994
Uitgeverij: Zwijsen

 

 

             

 

kaft van 'roos is boos'

 

'Floor praat raar,' zegt Roos. 'Zo kan ze niet naar groep een.'
'Dat feeft tof niet?' zegt Floor.
'Dat geeft wel. Je komt bij mij in de klas. Ik word de juf en ik leer jou de g.' Als dat maar goed gaat... Roos is zo snel boos. Of Floor de g leert? Lees zelf maar...

Leeftijd: Beginnende lezers
Illustraties: Guida Joseph
Avi-niveau 2
ISBN 90.269.9363.3, 2000  
Uitgeverij: Holkema en Warendorf

 
Baukje is in nuver famke: se is aliten ferlyfd. Is it net op master,
dan wol op Bertus fan dokter. It liket wol in sykte. As der in nije
buorjonge neist har komt te wenjen, kin it net oars of se wurdt
ferlyfd op him. En dizze kear ropt se wûndere krêften te help.

In het Fries, vertaald door Bouke Oldenhof, illustraties Hubertus de Jong
Leeftijd: 8+
ISBN 90.561.030.85, 1999  
Uitgeverij: Utjouwerij Bornmeer
 

 

kaft van 'in nuver famke'

             
   
 

Dit boek is te koop in Huis Doorn. Daar is ook een speciale rondleiding: Klik hier

 

 

 

Heb jij de koningin wel eens een hand gegeven? Of ben je wel eens een keizer tegengekomen? Vast niet. Koningen en keizers zijn geen gewone mensen. Daarom wil Willem, als hij op zijn twaalfde een baantje moet zoeken, op Huis Doorn gaan werken. Daar woont immers de keizer van Duitsland! In 1996 getipt door de Nederlandse Kinderjury.

Leeftijd: 11+
ISBN 9025846750, 1995
Uitgeverij: Leopold